Zomervakantie 2023

Over Polen

POLEN: HET VAKANTIELAND MET DE ONGEKENDE MOGELIJKHEDEN

De republiek Polen ligt in midden Europa op ongeveer 800 kilometer afstand van Nederland.
Er wonen in dit land, 8x groter als Nederland, circa 40 miljoen mensen. De hoofdstad en tegelijkertijd een van de belangrijkste steden is Warschau. Polen grenst aan verschillende landen: in het westen aan Duitsland, in het zuiden aan Tsjechië en Slowakije en in het oosten aan de Oekraïne, Wit Rusland en Litouwen. Rusland en de Oostzee vormen de noordgrens. Polen heeft een rijke en veelbewogen historie. Dit uit zich in de vele kastelen, prachtige kerken en rijke koopmanshuizen. De Renaissance heeft zijn sporen achtergelaten in steden als Krakau, Wroclaw, Gdansk en Torun. Tijdens een wandeling door een van deze historische stadscentra waant u zich door de authentieke sfeer in een ver verleden. Ook willen wij u wijzen op onze reis naar het oosten van Polen met de prachtige stad Lublin. Authentiek en zeer de moeite waard van een bezoek. Zie daarvoor de pagina steden.

Natuur in Polen

Naast de bekende steden met veel cultuur vindt u in Polen een zeer gevarieerd landschap.
Het land wordt door de rivier de Wisla in tweeën gedeeld. Deze rivier heeft zijn oorsprong in het Reuzengebergte in het zuiden en stroomt dan via Krakau, Warschau en Torun naar het noorden om in de Oostzee uit te monden. Ten westen van deze rivier bevindt zich de “Kassoebische Schweiz” zoals de Polen het zelf noemen. Dit gebied ligt tussen de Duitse Grens, Poznan, Torun en Szczecin. De verwijzing naar Zwitserland is begrijpelijk; het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte groene bossen en meren. Deze zijn ideaal om te zwemmen, vissen of boottochtjes te maken. In het zuidwesten van het land ligt het Reuzengebergte. Dit is een van de oudste massieven van Europa en aantrekkelijk vanwege de rust. U kunt er mooie mountainbike- en wandeltochten maken.

Oostelijk van de Wisla vindt men in het zuiden het Beskidengebergte. Dit staat bekend als een “vriendelijk gebergte” vanwege de gematigde hoogte waardoor het bijzonder geschikt is voor het maken van wandelingen.

De Tatra, zuidoostelijk van de Beskiden gelegen, is een ruig gebergte. Hier ligt de Rysy met 2499 meter de hoogste berg van Polen. Helemaal in het zuidoosten ligt de Bieszczady. Dit is een schitterend en uniek natuurgebied en door de hoogte van circa 1450 meter uitermate geschikt voor het maken van bijzondere wandelingen.

Noordelijk van de Bieszczady komt u allereerst in het Bialowieza; het laatste stukje oerbos van Europa. U kunt er een ontmoeting hebben met de Europese Bizon. In het noordoosten van Polen ligt het Mazurisch merengebied. Ontelbare grotere en kleinere meren die door kanalen met elkaar verbonden zijn beheersen dit gebied. Hier vindt u ook het beroemde kanaal van Elblag naar Ostroda met het in Europa unieke transportsysteem voor boten. Tenslotte vindt u in het noorden de witte en schone strandzanden van de Oostzeekust.

Polen hecht waarde aan zijn natuur. Het land telt momenteel 24 grote nationale Parken waar de natuur blijvend tot volle ontplooiing kan komen. In verschillende van deze parken leven nog dieren die verder in Europa vrijwel uitgestorven zijn. Voorbeelden: de wisenten (Europese Bizon), bruine beren, wolven, elanden, arenden, zwarte ooievaars etc.

Klimaat

Polen heeft, algemeen gezegd, in het noorden een zeeklimaat en in het zuiden meer een landklimaat. Per regio is het klimaat echter verschillend. Aan de Oostzee zijn de zomers ongeveer zoals in Nederland. Naar het zuiden toe is het in de zomer behoorlijk warm met een gemiddelde temperatuur die boven de 25 graden kan liggen.

Algemene opmerkingen

Alle genoemde prijzen zijn per persoon in Euro, tenzij anders aangegeven.
Het zijn indicatietarieven.
Voor de arrangementsprijzen per bus, trein of vliegtuig dient u contact met ons op te nemen.
In alle (lijndienst)bussen en vliegtuigen geldt een rookverbod.
Kinderkortingen: op aanvraag

Mocht u op onze site niet het hotel tegenkomen wat u zoekt dan kunt u dit wel vinden op de volgende site: Booking.com. De hotels zijn dan via ons te reserveren.

Ook in Polen is het mogelijk om een auto te huren. Ga daarvoor naar deze link: http://www.holidaycars.com/autohuur/?pc=polska

Ons e-mail adres is: info@polska.nl