Arrangementen 2023

Stedentrip Krakau

Vertrek op maandag om 14:25 uur vanaf Eindhoven. Aankomst op de luchthaven van Krakau om 16:15 uur. Daarna 4 overnachtingen op basis van logies/ontbijtbuffet in het zeer centraal gelegen hotel Wyspianski dan wel een ander centraal gelegen hotel.
Terugvlucht op vrijdag met vertrek om 11:20 uur en aankomst op Eindhoven Airport om 13:20 uur.
Prijs van het arrangement vanaf Euro 297,- per persoon bij verblijf op een 2-persoonskamer.

De provincie Lublin: sfeervolle straatjes, kittige pony’s en een wonderlijk icoon
De provincie Lublin, oftewel Lubelskie is qua oppervlakte de derde provincie van Polen en bevindt zich in het oosten van het land, direct aan de grens met Wit-Rusland en Oekraïne. Het is een streek waar Poolse en Russische, katholieke, orthodoxe en joodse invloeden met elkaar vermengd zijn. Lubelskie behoort tot de dunst bevolkte provincies van Polen.

Geneeskrachtig icoon
Hoezeer Lubelskie een kruispunt van verschillende culturen en religies is, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het katholieke heiligdom in Koden, beroemd om zijn icoon van (de Madonna van Guadalupe) (waaraan wonderbaarlijke, geneeskrachtige krachten worden toegeschreven), bijna zij aan zij ligt met het orthodoxe klooster van Jableczna en diverse orthodoxe kerken.

Nagedachtenis aan de Holocaust

De provincie Lublin was de geboortestreek van grote Joodse schrijvers als de broers Izrael Joszua Singer en Isaac Bashevis Singer, maar met de beruchte vernietigingskampen  MajdanekSobibor ook het toneel van de Holocaust. Beide zijn thans gedenkplaatsen die de herinnering aan deze gruwelijke periode in de geschiedenis levend houden. Een deel van kamp Majdanek resteert ter nagedachtenis; er is tevens een museum.

Hoofdstad Lublin   

Hoofdstad van de provincie is Lublin, de grootste stad van oostelijk Polen. Met twee universiteiten is het een vooraanstaand academisch centrum. Lublin is een levendige stad met een van de fraaiste historische centra (Stare Miasto) van het land. Dit oude centrum is relatief onaangetast gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar raakte gedurende het communistische bestuur in verval. Recente renovaties hebben het hart van de stad zijn oude glorie teruggegeven.

Authentieke ervaring

Anders dan in Warschau, Krakow of Gdansk, hebben de grote toeristenstromen Lublin nog niet echt weten te vinden. Dat maakt een bezoek aan de stad een extra bijzondere en authentieke ervaring. Tot de fraaiste bezienswaardigheden van Lubin behoren onder meer de Wieza Trinitarska (Trinitariërstoren), het Stary Ratusz (oude stadhuis) en het Zamek (kasteel). In het kasteel bevindt zich de Kaplica sw. Trojcy (kapel van de Heilige Drie-eenheid), die geheel bedekt is met de best bewaarde Russisch-orthodoxe wandschilderingen van heel Polen.

Perfecte renaissancestad
Een andere, nog slechts door weinig buitenlandse toeristen ontdekte schat is de stad Zamosc. Veel oudere stadjes in zuidoost Polen hebben een enigszins mediterraan karakter en dit geldt zeker voor Zamość. Het is een perfect voorbeeld van een renaissancestad, ontworpen naar het voorbeeld van Padua, en heeft inmiddels een plaats verworven op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Sfeervolle achterafstraatjes

Chelm is onder meer beroemd vanwege zijn orthodoxe en katholieke kerken en de ondergrondse tunnels, die ontstonden als gevolg van de krijtdelving. Het fraai aan de Wisla gelegen Kazimierz Dolny is terecht trots op zijn rijke architectuur en sfeervolle straatjes, en mag zich in een gestage stroom van bezoekers verheugen. En natuurlijk is er het Palac Zamojskich (Zamojskipaleis) in Kozłówka: een van de mooiste aristocratische residenties van het land. Ook een bezoek waard is Janow Podlaski, Polens beroemdste fokkerij van Arabische hengsten.

Aanbieding

Wij kunnen u een reis naar deze provincie aanbieden voor een prijs vanaf 398,– p.p/o.b.v. 2-persoonskamer. Hierbij is inbegrepen: vlucht van Schiphol via Warschau naar Lublin v.v. (heen op dinsdag en terug op zaterdag)   4 overnachtingen in een goed middenklasse hotel (3 sterren) op basis van logies/ontbijt