Bieszczady 2023

De Bieszczady in het uiterste zuidoosten van Polen, is in de zomer een bijzonder rustig natuurgebied. Hier kunnen zonder enige vorm van overdrijving de mooiste wandelingen van Europa gemaakt worden. Het gebied ligt op ongeveer 1450 km. van Nederland en is daarmee binnen twee dagen rijden goed te bereiken. Het lijkt erg ver, maar wij verzekeren u dat het vanwege de schitterende natuur de moeite meer dan waard is.

Het gebied, iets groter dan de provincie Utrecht, ligt ingeklemd tussen Slowakije en de Oekraïne. Het is zonder twijfel een van de meest onbedorven stukken natuur waar u o.a. wolven, lynxen, adelaars, zwarte ooievaars, wisenten en zelfs beren kunt tegenkomen. Bossen van beuken en fijnsparren worden afgewisseld door een steppeachtig landschap. Vanaf de toppen, die tot 1350 meter hoog zijn, heeft u een fabelachtig uitzicht tot ver in de Oekraïne en Slowakije. De bergketens zijn opgebouwd uit op elkaar geschoven steenrotsen. Deze vormen evenwijdige bergruggen lopend van noordwest naar zuidoost.
De plantenwereld in de Bieszczady is verdeeld in twee zones; de benedenzone met loofhout en de hoger gelegen zone met de bergweides. Karakteristiek voor dit gebied zijn het ontbreken van naaldbossen in de bovenzone. De verlaagde bomengrens is het gevolg van klimatologische factoren, zoals de droge, warme zuidenwinden en van de eeuwenlange aanwezigheid van grazende kuddes in de hogere berggedeeltes. Bij een verblijf in dit gedeelte van Polen mogen ook zeker de orthodoxe houtkerkjes, representatief voor de traditionele bouwkunst van de streek, niet onopgemerkt blijven. Deze zijn gebouwd door de Lemken en de Bojken, twee etnische minderheden van Oekraïne afkomst.
De mooiste wandelingen kunnen gemaakt worden vanuit Ustrzyki Gorne of vanuit Wetlina.

In Ustrzyki Gorne ligt het hotel Gorski**:

Alle kamers in dit hotel zijn voorzien van douche, toilet en TV. Verder heeft het hotel de beschikking over een goed restaurant, leuke bar en overdekt zwembad. Voor het hotel is een parkeerterrein.
Prijzen autotour: 2-persoonskamer vanaf €  284,- p.p. (toeslag 1-persoonskamer vanaf €  10,- per dag).

Vlakbij Wetlina staan onze huisjes.

Huisje A) Dit huisje heeft 4 tot evt. 5 slaapplaatsen en volledig eigen sanitair. Beneden is de woonkamer met TV en eettafel, bankstel en evt. een opklapbed. Verwarming d.m.v. een houtkachel en gaskachel. Keuken met koelkast, w & k water, gasstel en aanrecht. Verder badkamer met toilet, wastafel en douche. Boven 2 slaapkamers met elk 2 aparte bedden. Aan de voor- en achterzijde is een terras met weids uitzicht op de bergen. Rondom het huis (geldt ook voor huisje B) is een grote tuin.
Prijzen autotour: verhuurprijs per week/per huis vanaf €  425,-.

Huisje B) Dit huisje heeft 5 tot evt. 6 slaapplaatsen. Beneden is de woonkamer met TV, eethoek, zithoek en evt. een opklapbed. Er is een open keuken met koelkast, gasstel en aanrecht. Verwarming d.m.v. houtkachel en gaskachel. Verder kleine badkamer met douche en toilet. Boven zijn 2 slaapkamers met 2 en 3 aparte bedden. Zowel boven als beneden is een balkon.
Op het terrein, waar beide huisjes zich bevinden, is er voor de kinderen een speeltuin met trampoline, schommels, een wip, een zandbak en een werktafel met stoelen. In de beek die langs het terrein stroomt, is voor de kinderen een poedel-/zwembadje gecreëerd. Op het terrein zijn tenslotte op verschillende plaatsen kampvuren aan te steken. In de directe omgeving is er een zwembad en zijn er uitstekende mogelijkheden voor paardrijden. Vanaf 2006 rijdt er een smalspoor stoomtrein door het gebied.
De dichtstbijzijnde winkel is op 3 km. afstand, maar diverse malen per week komt een winkelwagen langs.
Prijzen autotour: verhuurprijs per week/per huis vanaf € 345,-.

Voor beide huisjes dient u zelf het linnengoed mee te brengen en voor de eindschoonmaak wordt € 30,– in rekening gebracht.

Vervoer:  Auto

Inbegrepen:

  • Accommodatie: 7 overnachtingen in het hotel Gorski in Ustrzyki Gorne op basis van halfpension of 7 overnachtingen in een van de beide huisjes op basis van logies.
  • Overig: wegenkaart van Polen, routebeschrijving en informatiebrochures over Polen en over het Bieszczady gebied.


Niet inbegrepen:

  • Verzekeringen, toeristenbelasting en reserveringskosten ad € 15,- per boeking.