Kastelenroute 2023

Kastelenroute in Polen 2023

Polen kent een zeer lange geschiedenis, gekenmerkt door vele oorlogen. Zoals overal in Europa zijn, met name in de Middeleeuwen, veel kastelen en burchten gebouwd ter bescherming van de grenzen.
Gelukkig voor onze generatie hebben veel kastelen in Polen deze oorlogen doorstaan en kunnen wij nu nog zien hoe onze voorouders geleefd hebben. In veel van deze kastelen is tegenwoordig een museum gevestigd en in een aantal gevallen ook een hotel. Langs de mooiste kastelen van Noord en Oost Polen hebben wij voor u een korte route van 8 dagen en een lange route van 15 dagen samengesteld.

8-daagse route

Vanuit Nederland gaat u eerst naar Wasowo voor de eerste overnachting.

De 2e dag gaat het naar het prachtige kasteel van Bytow. Dit bouw van dit kasteel begon in 1390 en werd beëindigd in 1405. In het kasteel is, naast een museum en een bibliotheek, een luxueus hotel gevestigd. Hier verblijft u 1 nacht.

Op dag 3 volgt de rit van Bytow naar Malbork. Dit is een gigantische, bakstenen burcht uit de 13e eeuw die eigenlijk drie kastelen verenigt en schitterend is gelegen aan de oevers van de Wisla. Een rondleiding door dit kasteel duurt circa 3 tot 4 uur. U verblijft 1 nacht in een hotel in de nabijheid van dit kasteel.

Dag 4: route van Malbork naar Lidzbark Warminski. Lidzbark was vroeger de hoofdstad van Warmia en dit kasteel de zetel van de bisschoppen. Het is een machtig vierkant, gotisch bouwwerk uit de tweede helft van de veertiende eeuw. In het kasteel bevindt zich nu het Museum van Warmia. U verblijft in het hotel “Pod Klobukiem” dat zich vlakbij het kasteel bevindt.

Dag 5: van Lidzbark Warminski, via Olsztyn, naar het kasteel van Nidzica. Olsztyn is nu het economische en culturele centrum van zowel Warmie als Mazuren. Olsztyn bezit een waardevol oud centrum dat men betreedt door de 14e eeuwse stadspoort. Het kasteel werd in 1334 door de Kruisridders gebouwd en tussen 1516 en 1520 woonde en werkte Copernicus er. Nu is er in dit kasteel een archeologisch en een historisch museum gevestigd. Tevens is er een permanente tentoonstelling gewijd aan Copernicus. Na het bezoek aan Olsztyn rijdt u door naar het kasteel van Nidzica. Dit kasteel uit 1300 is, na Malbork, een van de grootste kastelen in deze regio. Op de tweede verdieping is een prachtige kapel en een museum. Regelmatig worden er wedstrijden in handboogschieten gehouden en middeleeuwse feesten georganiseerd. U verblijft in het hotel van het kasteel.

Dag 6: van Nidzica naar Kwidzyn. Het kasteel van Kwidzyn is in 1230 gesticht door de Kruisridders. Naast het kasteel bevindt zich een Kathedraal die gebouwd is tussen 1310 en 1360. Het kasteel was in die tijd eigendom van de Bisschop van Pommeren. Van 1628 tot 1635 was het kasteel in het bezit van Koning Gustaw Adolf van Zweden. Kwidzyn is het belangrijkste culturele centrum. U logeert in het hotel Kaskada, dat vlakbij het kasteel is gelegen.

Dag 7: rit van Kwidzyn naar Berlin-Karow, waar u verblijft in een prima driesterren hotel.

Dag 8: rit van Berlin-Karow naar huis.

De 15 daagse route volgt dezelfde route, maar u blijft dan in de kastelen/hotels van Bytow, Malbork Lidzbark en Kwidzyn meerdere nachten. U heeft daardoor de gelegenheid om naast de kastelen ook andere interessante bezienswaardigheden te bezoeken zoals de prachtige basiliek van Sw. Lipka, het transportsysteem op het kanaal van Elblag naar Ostroda en de overblijfselen van de Hitler bunker.

Prijzen

  • 8-daagse reis vanaf € 264,– p.p. (toeslag 1-persoonskamer vanaf € 139,–)
  • 15-daagse reis vanaf € 524,– p.p. (toeslag 1-persoonskamer vanaf € 274,–)

Inbegrepen:

  • 7 respectievelijk 14 overnachtingen op basis van logies/ontbijt
  • wegenkaart van Polen en routebeschrijving
  • informatiebrochure over Polen

Niet inbegrepen:

  • Verzekeringen
  • Reserveringskosten ad. €  15,– per boeking
  • Toeristenbelasting
  • Parkeergelden